MVSZ ranglista 2018 és egyéb RS Feva belezés

Posted in: Hírek

Nem szokásom veszekedni. Nem szokásom bírálni a magyar vitorlázást, de most azt hiszem meg kell tennem, mert olyan foku igazságtalanság történt velünk a napokban, hogy az nehezen tolerálható. Azért az egyesületi weboldalon írom ki magamból az elmúlt hónapok eseményeit, mert ez csak, de nem csak ránk tartozik, és remélem, ha ti tudtok róla eldöntitek majd kivel osszátok majd meg a jövőben a következő gondolatokat…

Augusztus végén kezdődött. AZ egyesület az RS Feva osztály az idei versenyaktivitás eredményei alapján egy kb 12 oldalas kimerítő statisztikákban gazdag anyagot adott be az MVSZ versenysport bizottságának, hogy az RS Feva osztály támogatott lehessen a jövőben. Jelenleg az ifjúsági osztályok között mi vagyunk az egyetlenek akik semmilyen támogatást nem kapnak hivatalosan az MVSZ-től, mert ugyan teljesítettük a követelményeket, de egy normális ifjúsági vitorlás stratégia nélküli szubjektív, egyedi érdekeket szem előtt tartó rendszer működik jelenleg.  Indoklás, ugyan ott voltunk, 4 ranglista versenyen, OB-n, Nemzetközi versenyen, más ifjúsági hajóosztályokkal megegyező aktivitással, nem kívánják a versenysport bizottság jeles tagjai, hogy tovább szalámizzák az ifjúsági hajóosztályoknak szánt keretet, ezért nem lehetünk TÁMOGATOTT osztály! A tisztánlátás végett, a versenysport bizottság három tagú. A THE, a Spartacus, és a BYC képviselője foglal benne helyet. Hogy kik Ők? A BYC képviselője Vadnai úr, (erősen Laser orientált szerintem érthető módon), A Spartakusban nincs RS Feva se hajó se gyerek se program, bár a 29er a fókusz náluk az OP mellett, és érdekes módon ez az osztály 2017-ben csont nélkül ment át a rendszeren mint támogatott osztály, a THE a 2018-as osztálygyűlésen kijelentette, nem kíván a hajóival részt venni a versenyeken, ők táboroztatnak a Fevákkal és ennyi. Ők hárman, mint versenysport bizottság készítették az előterjesztést az elnökségnek, aki nem egyhangúlag, ugyan de megszavazta, hogy az RS Feva ne kapjon osztályszövetségi támogatást 2019-ben sem.

A földi- esetleg vízi halandó gyerekekkel foglalkozó vitorlázó csapat mondhatná, sebaj, de akkor jön a feketeleves. Miután nem vagyunk támogatott osztály, nem támogathatóak az edzőink anyagilag, nem kapunk műhelymunka támogatást, és nem kapjuk meg az osztályszövetségi támogatást sem. (mindet beadtuk…) Ezzel a döntéssel minden támogatásból töröltek minket egy tollvonással. Azonban, az ifjúsági osztály státusz megmaradásához (talán a legfontosabb, hogy csak így hirdethetünk Magyar Bajnokot RS Fevában) kötelező ugyan azokat a feltételeket teljesíteni 2019-ben is, mint amit a többi ifjúsági osztálynak is kell. Vicces nem?! Pénz nincs, paripa nincs, de legyél olyan mint ahol van. Itt kihagytam a többi egyedi támogatást, amit csak támogatott ifjúsági osztály kap…

Az sem érdekelt senkit, hogy ez az osztály jelenleg 50 hajót számlál az országban. Az sem, hogy ennek egy részét maga az MVSZ mint átgondoltan működő sportot szakmailag irányító szervezet szerezte be. AZ sem zavart senkit, hogy a Feva az egyetlen Bliszteres felhozó hajó, s azt sem vette senki észre, hogy pont most vágták ki az olimpiáról a 470-et (Lehet nem), aminek támogatott felhozó hajója a 420.

Magam vagyok az RS Feva osztálykapitánya. Nem kevés energiát tettünk már bele ebbe a hajóosztályba itthon. Mind azt amit elértünk 2,5 év alatt értük el. Köszönet érte mindenkinek aki segített és szervezte, fejlesztette. AZ osztály képviselőjét se a Versenysport Bizottság, se a Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége az ülésre nem hívta meg. Ez minimum udvariatlan. A döntési folyamatban semmilyen formában nem folyhattunk bele. Kéretlenül elmentem az Elnökség kérdéses ülésére, ahol belém fojtották a szót a szavazás előtt. Ez is enyhén szólva udvariatlan, de talán ennél durvább is…

Számat befogtam, nem szóltam, nem írtam, és nem is foglalkoztam vele, csak magamban durrogtam és a barátaimat, családomat fárasztottam a csalódás tényével.

De ma jött a fekete leves. Megkaptam az idei ranglista eredményeket, ahol az látszott, hogy a VGYE csapatai nem a vártnak megfelelően szerepeltek. Gondoltam újraszámolom. És akkor kiderült, hogy az idei ranglistán a VGYE a legeredményesebb egyesület, van egy első egy ötödik és egy 8. csapatunk az értékelhetők között. Az MVSZ rangsora szerint pedig van egy 7. egy 9. és egy 15. helyünk. Hogy is van ez?! MI van? Rossz a rendszer vagy mi történt?

Utánajártam… A Telepi Pöffös, nevű ranglista versenyünk nem szerepel az MVSZ számításában. Emlékeztek, ez volt az a verseny, ahol Holló Dani vezetésével sikerült a győztes párosunkat kizárni egy futamból annak ellenére, hogy a jó pályát teljesítették, csak a rendezőknek nem sikerült a közleményt a megfelelő időben és helyre elhelyezni, tehát a versenykiírás és a rendezés szabálytalan volt. Ezt meg pont mi szív… meg!. Akkor ott szóvá tettem, de megbeszéltük és feldolgoztam. Most kiderült, az RS Feva eredményeit az MVSz-nek el sem küldték! Szuper a csapat nem? Elküldtem én ma mert nekem meg volt, és ez nem kerül semmibe csak egy e-mail bélyeget sem kell rányalni az elektronikus levelekre. Gondoltam sínen vagyunk, megkapjuk a ranglistán elért kiemelkedő eredményeket. Mégse! Mert az induló hajók némelyikének nem volt versenyengedélye, tehát szabálytalan volt a verseny. Eltelt fél év és megtudtuk… Ez egy vicc. Felelős edzők, versenyvezetők ezt nem nézik, nevezik a gyerekeket és B….sznak ki azokkal, akik munkát tesznek bele, rontják el a gyerekek örömét és a ranglista rangját!

Azt hiszem ez egy kicsit kezd sok lenni az MVSZ versenyrendszeréből, aminek a szabályait be kell tartanunk, hogy létezhessünk, azonban semmilyen támogatást nem kapunk hozzá mint osztály se a kluboktól, sem a tisztelt grémiumoktól, akik a különböző testületekben ülnek.

Egy kicsit megtörtem, Majd elmúlik. Bocs minden gyerektől, aki komolyan vette az idei ranglistát és RS Feva versenyeket. Nem direkt volt. Elvesztünk a rendszerben és a bürokrácia maga alá temette a gyerekeket…

Ne szomorkodjatok, RS Fevások, jövőre ismét a saját utunkat járjuk majd. Hogy kinek a támogatásával, azt majd meglátjuk. Bízzatok magatokban, és tök ügyesek voltatok. Majd mi tartunk magunknak egy ranglista díjkiosztót, ahol mindenki megkapja majd a megérdemelt jutalmat a 2018-as teljesítményéért.

A végén azért had jegyezzem meg, az MVSZ adminisztrációja, dolgozói nagyon sokat segítettek egész évben, támogattak ahol tudtak, és nem egyszer meghekkelték a rendszert értünk. Talán azért, mert látták hogy vagyunk, dolgozunk és jó amit csinálunk, mert nem az egyesületi rangsorért, nem a pénzért, nem javakért, hanem a gyerekekért és a vitorlázás öröméért, a jövőjéért csináljuk.

A fenti történettel persze ki lehet herélni az egészet.

És, hogy feloldjam egy kicsit…

Jövőre is lesz RS Feva OB, RS Feva Ranglista, RS Feva Európa Kupa. Lesz naptár és megyünk külföldre. Értetek és veletek. ÉS egy kicsit szarunk majd mindenkire akinek ez nem tetszik, vagy nem érdekli…

 

Náray Richárd

RS Feva osztálykapitány

 

Hozzászólás letiltva.