RS Feva visszatekintés 2021

Posted in: Hírek

Az osztály életében az előző év – a pandémiával terhelt időszak ellenére – kimagaslóan sikerült a hazai flotta aktivitása alapján. 2021-ben a gyerekek és az egyesületek soha nem látott mértékben vettek részt az osztály ranglistaversenyein.

Az RS Feva hajók legnagyobb erősségei az olcsó fenntartás, a többcélú használat (versenyzés és táboroztatás) lehetősége, a könnyű kezelhetőség, és a jól szervezett osztályszövetség. A versenyeztetés alacsony költsége lehetőséget jelent mindenki számára a hazai utánpótláséletbe történő csatlakozáshoz. A hajótípus világ- és Európa-bajnokságai 200-210 hajó részvételével zajlanak, míg az Európa Kupa sorozat egy-egy állomásán 30-60 hajó jelenik meg.

„2021 az RS Feva osztály legsikeresebb éve volt, annak ellenére, hogy az osztály nem tartozik a támogatott ifjúsági hajóosztályok közé”

mondta Náray Richárd osztálykapitány az elmúlt egy évet értékelve.

Az osztály 2018 óta teljesíti az ifjúsági osztályokra vonatkozó összes MVSZ követelményt. A ranglistaversenyeiken indulók létszáma 2018 óta évről-évre érvényes osztálystátuszt és ranglista-eredményt tesz lehetővé az RS Fevá-ban versenyzőknek.

2021-re az RS Feva osztály küzdelmeibe olyan nagy klubok is becsatlakoztak, mint a TVSK, a BYC1912, vagy az OB-n versenyzőt indító THE.

„Külön öröm számunkra, hogy a TVSK, mint a legnagyobb hazai vitorlás klub, az RS Feva osztályt választotta utánpótlás hajóosztályának, és csatlakozásának első évében rögtön két ranglistaverseny szervezésével járult hozzá az osztály színvonalas versenyszezonjához.”

– fűzte tovább a gondolatot az osztálykapitány.

Az RS Feva osztály egyik erőssége, hogy nem csak a „hagyományos” utánpótlás-egyesületek rendelkeznek versenycsapattal, a Balaton keleti medencéjének északi partján, hanem az osztály erős flottával rendelkezik a Balaton nyugati medencéjében is, megteremtve ezzel a széles utánpótlás-versenyzés bázisát. A hazánkban lévő hajók átlagéletkora 3-4 év, ami versenyképessé teszi a hajótípust a hazai utánpótlásosztályok között, hiszen kijelenthetjük, hogy az itthon található egységek bármelyike alkalmas a versenyzésre.

Az RS Feva osztály 2021. évi aktivitására jellemző, hogy immár a legnagyobb hazai kétszemélyes utánpótlásflottává vált. Sőt 72 ranglista-versenyzőjével a létszámot tekintve az OP után a második legnagyobb UP-osztály hazánkban, ráadásul nem létező osztályokból vont el gyerekeket, hanem új belépőkkel gazdagította az ifjúsági versenyvitorlázók táborát.

 

Az osztály aktivitását és fejlődését a következő 2021 évi adatok is jól mutatják:

 

RS Feva ranglista verseny  és OB 2021 hajó Klub Versenyző
BYC Kupa 26 7 52
Vagabund Fonyód 21 5 42
TVSK Alsóörs 16 4 32
RS Feva EK 29 8 58
TVSK Ábrahámhegy 22 5 44
OB VGYE Káptalan 29 8 58

Az elmúlt években a (hagyományos) nagy és a kisebb klubok aktivitását, új utánpótlás bázisok felépülését biztosította az osztály. Ennek köszönhetően a ranglista- és a nemzetközi versenyek, az országos bajnokság a Balaton keleti és nyugati medencéjében egyaránt jelen volt. A versenyek szervezésekor nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a rendezői és versenybírói gárda tagjai a legmagasabb képesítéssel rendelkezzenek.

2021-ben az RS Feva osztály a következő helyeken és egységekkel rendezte ranglista versenyeit:

Verseny neve Verseny időpontja Résztvevő hajók száma
1. Rooster-Monautix BYC Kupa – V4 Olimpiai Reménységek Versenye, Balatonfüred 2021.06.25-27. 26
2. VIII. VAGABUND Kupa – O’pen Skiff / RS Feva Utánpótlás Ranglistaverseny – I. Pelso Sailing Vitorlás Kupa, Fonyód 2021.07.3-4. 21
3. TVSK Telepi Pöffös, Alsóörs 2021.07.10-11 16
4. RS Feva Európa Kupa – RS Sailing Center, Káptalanfüred 2021.07.15-18. 29
5. TVSK Ifjúsági Kupa, Ábrahámhegy 2021.09.04-05. 22
6. RS Feva Országos Bajnokság RS Sailing Center, Káptalanfüred 2021.07.8-12 29

Az adatokból jól látszik, hogy átlagosan 24 egység vesz részt versenyeinken, de a legkevesebb hajóval rendezett ranglistaversenyünkön is 16 hajó állt a rajtvonalhoz az idei évben. Az országos bajnokságon és a nemzetközi versenyünkön egyaránt 29 egység vett részt.

Az elmúlt három-négy év fejlődése is nyomon követhető:

 

Az idei év bővelkedett nemzetközi sikerekben is. A magyar csapatot képviselő VGYE legénysége a csehországi EK 8 futamából 3-et megnyert, és a hazai EK trófeát is elhozta. 2021-ben az osztály versenyzői női és vegyes párosban is kiemelkedőt alkottak. A hajóosztály aktivitása a hölgyek körében a nemzetközi trendeket követve is előremutató itthon.

Az RS Feva osztály Magyar Bajnoksága 2021-ben a következő eredményeket hozta:

U18 RS Feva Magyar Bajnok 2021

  1. Náray Ágoston – Kutassy Áron László (VGYE)
  2. Göblyös Sztrókai Bátor – Fekete Hanna (VGYE
  3. Vándor Olivér Szilárd – Bősze Marcell (BYC1912-THE)

U14 RS Feva Magyar Bajnok 2021

  1. Török Zsigmond – Kántor Dávid (FVLA)
  2. Szabó Mirkó Péter – Török Blanka (VGYE-FVLA)
  3. Pais-Hank Patrik – Pelsőczi Rudolf (BYC)

Legjobb női páros

Prágai Réka – Náray Borbála (VGYE) (OB abszolút 5.)

Legjobb vegyes páros különdíj

Göblyös-Sztrókay Bátor Ákos – Fekete Hanna (VGYE) OB abszolút 2.)

2022-re is jók a kilátások…

2022 az osztályban ismét kiemelkedő év lehet. A hajókat forgalmazó RS Sailing Hungary adatai alapján 2022-ben 9-11 új hajó érkezik az országba, amelyek közül reményeink szerint 3-4 hajó a versenypályákon is szerepet vállal majd. Az osztály 2022. évi versenynaptára is kialakult, amelynek örvendetes eredménye, hogy a magyar bajnokság a Balaton nyugati medencéjében lesz, és egy Európa Kupa rendezésére is sor kerül majd a VGYE szervezésében Káptalanfüreden. Az osztály 2023-ra megpályázta az RS Feva Európa-bajnokság rendezésének jogát, míg 2022-ben a hazai flotta egy része számára jól ismert csehországi Lipnóban rendezik a kontinensviadalt. Ez a helyszín közelsége miatt akár 6-8 magyar egységet is vonz majd.

További információkat az RS Feva osztály eseményeiről, versenyeiről a következő oldalakon lehet olvasni:

www.rssailing.hu
www.vgye.hu
https://www.facebook.com/rsfevahungary

Hozzászólás letiltva.