MM Kékszalag a Kopaszi gáton 2012

Posted in: Hírek

Belo beszámolója a Micro Magic Kékszalag versenyről: Az úgy volt, hogy szeptemberben kiderült, december 1 munkanap. Ilyenre nem emlékszem. Már, hogy ez szeptemberben derült ki. De ez most lényegtelen.  Ennek ellenére úgy gondoltam, hogy nem kell időpontot változtatni. Azután az időjárás a hét elején még elég horrorisztikusnak tűnt. Viharos szél, hó, hideg. Kezdett gyanús lenni, hogy ez most nem lesz túl nagy sikerű rendezvény.

Végül maradt a szél és a viszonylag hideg idő. No nem volt vészes, hiszen 2010-ben -4 fokban zajlott a regatta. Most meg úgy 4 fok lehetett. A délelötti program a Micro Magic osztály első csapatversenye volt a Ponyvaregény Étterem elötti stégen. Természetesen a Lágymányosi Öbölben. Az új, sokak számára ismeretlen versenyzési forma első megjelenése számomra úgy tünt, hogy sikert aratott. Egy tény, sokkal jobban bejött a modellvitorlázóknak, mint a párosverseny.

22 induló 7 darab 3-as csapatot eredményezett, akik minden csapat minden csapat ellen egy Round Robin-t vívott. Reggel erősebb, de késöbb fokozatosan gyengülő szélben folytak a meccsek.  Jó volt látni, hogy nem a hagyományos eredmények születtek, mert a csapatok az első futam sorsolása alapján igen változatosra sikeredtek.

Eredmények

Na és most jött a fekete leves! Vagy inkább csak ettől féltem. A LÖK, vagyis a Lágymányosi Öbölkerülő. Munkanap, ráadásul pocsék idő lett beharangozva, amiből persze semmi nem lett, de talán elriasztott párakat. Mégis a nevezési lista bíztató, jönnek is szépen lassan az indulni szándékozóak. 19 Micro Magic, 6 RG-65 és 10 ARG-65 vagyis Amatőr RG-65-ös és 6 osztályon kívűli hajó, ami abszolut győzelemre tört.

Itt álljunk meg egy pillanatra. Az Amatőr RG-65 osztály annyiban különbözik az RG-65 osztálytól, hogy olyan versenyzők hajózhattak csak vele, akik nem vesznek részt más modellvitorlás versenyrendszerben, ami itthon a Micro Magic-et és a Naviga osztályokat jelenti. A rajt pontosan elment. Összesen 41 hajó indult közöttük az a háromárbocos gép, ami, ha innovációs díjat adnánk, neki szavaznám meg. A hajó Schulek János alkotása és három MM rig képezte az alapot rá. Bőszélben igen komoly tempót tudott diktálni.

Gyorsan zajlott az esemény. A félutat jelző bóját az akkor már vezető Benedek Zoltán irányította 80 cm-es hajója vette elsőnek és a 27:02 azt jelezte előre, hogy veszélyben a régi rekord. Nem is okozott csalódást. Jó nagy előnnyel futott be, úgy, hogy a visszafele szakaszon olyan tempót diktált, ami elég volt arra, hogy 50 perc alá hozza a rekordot. Igaz egy másodperccel, de ez a régi rekordhoz képest  4 perc 18 másodperc javulás.

A többiek jól lemaradva érkeztek szép lassan. Másodiknak Ifj. Csóka László egy módosított Micro Magic-el, Harmadiknak végső hajrában a háromárbocos Micro Scooner, míg negyediknek Forrai Csaba az első RG-65-el. Az első Micro Magic a 6., míg az első ARG-65 17. helyen futott be.

A díjkiosztó többek jóvoltából jóval gazdagabb volt, mint az eddig megszokottak. Ezúton is szeretném megköszönni a támogatóknak a színvonalat. Ezek a Paco Modell, Kelemen Fine Woods, Szeremley Birtok, Schulek János, a Forrai család, Tokodi Zoltán és Mihály Lacinak aki a  versenybíró hálátlan szerpét játszotta.

Valamint azoknak is szeretném megköszönni, akik az önkénteskasszába bele tettek némi pénzmagot, hogy a rendezvény ne legyen veszteséges.

A verseny után megszületett a modellvitorlás versenynaptár a jövő évre. Nekem estére már egy kérdésem maradt csak, hogy jól tudom-e ha egy rendezvény eléri az ötven főt akkor engedélyt kell kérni és mentőt kell biztosítani a verseny ideje alatt? Ha igen, akkor 0 forintből ezt hogyan lehet megoldani?

Remek évzárás volt ez a nap a modellvitolrázók számára. Aki nem volt ott, az bánhatja, de jövőre bepótolhatja.

Akinek felkeltettük érdeklődését, további képeket a galéria menüpontban találnak.

Hozzászólás letiltva.