hazai betekintő

Vitorlás utánpótlás, hazai vizeken

Rendkívül fontos lenne a vitorlázás tömegsport jellegének erősítése. Minél többen vitorláznak, még ha csupán alkalomszerűen is, minél többen ültek már vitorlásban annál több és nagyobb lehetőségei lesznek azoknak, akik ezt a sportot rendszeresebben, netán versenyszerűen űzik.

Hazai betekintő

Ez a sport azon kevesek közé tartozik, amely 5-től 150 éves korig művelhető, akár versenyszerűen is. Továbbá nemcsak sport-, hanem erős közösségi élményt is nyújtó lehetőség a résztvevők számára. Egyesíti magában egy technikai sport fegyelmező erejét a természet közelséggel, így számos olyan értéket tud közvetíteni, amit napjainkban fontosnak tartunk.

Sajnos azonban Magyarországon nagyképűnek tűnik egyelőre tömegsportról beszélni. A vitorlázás sehol nem ér el annyi emberhez, mint mondjuk a népszerűbb labda sportok, de a mainál sokkal nagyobb penetrációra lenne lehetőség. Támogatni kellene, hogy klubok iskolákkal együttműködve vitorlás tornaórákat, táborokat, erdei iskolákat rendezzenek, hogy a nyári vitorlástáborok olyanokhoz is eljussanak, akiknek nincs meg a megfelelő eszközparkjuk egy ilyen, vagy ehhez hasonló rendszer megszervezéséhez, vagy anyagilag nem engedhetik meg maguknak.

A legtöbb magyarországi vitorlás klubban megvan az akarat, a személyi feltétel és a gyerekek is, akik alanyai lehetnének a vitorlázás bázisának növeléséhez. A legtöbb helyen csak a megfelelő eszközpark hiányzik egy élmény által a gyerekeknek a sportban tartásához, a vitorlázáshoz való kötődés megteremtéséhez.

Biztosan még ezer egyéb módja van a tömegsport jelleg erősítésének, azonban a megfelelő eszközök biztosítása, azok minél szélesebb körű eljuttatása a bázist jelentő fiatalokhoz, komoly kiugrási lehetőséget jelente a magyarországi vitorlássport számára. Azok a hazai szakemberek, akik év közben minden lehetőséget megragadva próbálják megteremteni a lehetőségét annak, hogy az általuk oktatott gyermekek a lehető legjobb felszerelések segítségével szeressék meg a vitorlázást Magyarországon, megérdemelnek egy olyan eszközparkot, amely biztos alapokat jelenthetne munkájuknak.

Vélemény, hozzászólás?