külföldi kitekintő

Vitorlázás – tömegsport (sailing.hu, Mátyás László írása nyomán)

Az egész vitorlássport alapja és meghatározó jellege Ausztráliában az, hogy ténylegesen tömegsport! Péntek esténként, és sok helyen szerdánként is a nagyobb városok előtti vízfelületeket elözönlik a vitorlások az úgynevezett “twilight race-ek” keretében. Ezek, általában klubok által szervezett versenyek minden elképzelhető hajóosztályt és korosztályt magukban foglalnak, amatőr és profi szinten egyaránt.

Külföldi kitekintő

“Péntek esténként, és sok helyen szerdánként is a nagyobb városok előtti vízfelületeket elözönlik a vitorlások”

Ezrek vitorláznak így munka után! Akárki, akinek van valami vitorlás tapasztalata, könnyen felkerülhet egy ilyen hajóra személyzetként, számtalan elektronikus és papír, illetve tábla alapú “crew-list” található a klubok környékén. Innen még a legelitebb profi osztályokba, illetve hajókra is beküzdheti magát valaki, ha elég tehetséges és kitartó, komolyan: Bárki.

Ezek a tömeges, igazából párhuzamos versenyek, vitorlázási lehetőségek nagy vonzerőt jelentenek az utánpótlás számára, másrészt nagyon megnövelik a szponzori kört. Nemcsak azért, mert rengeteg üzletember vitorlázik, hanem azért is, mert a sport elfogadottsága és exponáltsága kiemelkedő. Amint az Ausztráliától elvárható, rengeteg gyerek vitorlázik illetve tanul vitorlázni.

Se szeri, se száma a vitorlás iskoláknak. Minden magára valamit adó yacht klub (és abból tényleg rengeteg van) kínál, legalább az iskolai szünetben, vitorlás tanfolyamokat, elérhető áron, hajót is biztosítva.

Legtöbbjüket nem a versenyzés illetve a versenysport érdekli, hanem a vitorlázás maga, annak élménye. Ebből a nagy gyerekcsoportból szinte természetes úton választódnak ki azok, akik tovább akarnak lépni a verseny-sport felé. Érdekli őket, van bennük motiváció és valamennyi tehetség is, mert ha nem menne jól, akkor nem nagyon akarnának továbblépni. Ezen a szinten a klubok és az ezekhez kapcsolódó vitorlásiskolák biztosítanak mindent: edzőt, (hajót, ha kell) és biztonsági felügyeletet. Hasonlóan, mint otthon, csak sokkal szélesebb skálán.

Vélemény, hozzászólás?