miért pont gyerekek?

Miért pont gyerekek?

2007. nyarán valahol az északi part egyik kikötőjében táborozó gyerekeket láttunk. Hihetetlen lelkesedéssel, akarattal és energiával vetették bele magukat a vitorlázás alapjaiba. A klubház teraszán csomókat tanultak, rendbe szedték az egyesület kimustrált hajóit, és elsajátították a vitorlázás alapjait.


Jó volt nézni Őket. Arra gondoltunk, hogy talán Ők lesznek a balatoni vitorlázók következő nemzedéke, a mi utódaink. Talán Ők már megtanulják, miért nem dobunk a vízbe semmit, és mért fontos a “hajós etikett”. Talán Ők lesznek azok, akiknek segítenek azok az alapok, amit egy ilyen vitorlástábor nyújt, igazi sportemberekké teszik Őket. Talán belőlük lesz a jövő magyar vitorlázás olimpiai-, világ- vagy európa-bajnok csapata. Aztán vízre szálltak. Legalábbis megpróbálták, de nem volt két egyforma hajó…

Nem volt két teljesen működő szerkezet, amely úszik is a vízen, no meg vitorlázni is lehet vele. Nem az edzők tehettek róla, és nem a klub. Egyszerűen nem volt pénz az egyforma táborozásra való hajók megvásárlására.

Egy kicsit Magyarországon éreztük magunkat. Megint egy sport, ami fontos nekünk, a gyerekeinknek, az edzőknek, táborvezetőknek és a jövőnknek. Csak éppen nincs rá pénz. Kitaláltunk tehát valamit, hogy segítsünk nekik, és létrehoztunk egy egyesületet, amelynek feladata a magyar vitorlázás utánpótlás-nevelésének támogatása, a vitorlás sport népszerűsítése, akár olyanok számára is, akik nem is tudják mi fán terem egy hajó vászonnal, de egy meghatározó élmény közénk tartozóvá teheti őket.